Geschiedenis

Het begin

Het orkest ontstond in 1980 in Hendrik-Ido-Ambacht, toen een handvol jonge musici in de leeftijd van 12 tot 19 jaar het leuk vond om samen te musiceren. In korte tijd groeide deze groep uit tot een jeugdorkest met de naam “Muziekvereniging Hendrik Ido Ambacht”. Na vijf jaar kreeg de vereniging een nieuwe naam: Ambachts Ensemble Orkest Timbres Divers.

Groei

Door de gedrevenheid van vele leden en de toenmalige dirigent Rien den Hartog groeide het orkest uit tot een uniek amateurorkest in Nederland. Door de aparte bezetting en de eigen arrangeurs werd een uniek repertoire opgebouwd. Het orkest begon grote producties te realiseren en groeide uit tot een volwassen regionaal orkest met leden van ver buiten Hendrik Ido Ambacht.

Doorgroei

Medio 2000 besloot het orkest dat het zich verder wilde ontwikkelen als ambitieus en dynamisch orkest met een professionele werkwijze. Het orkest trok een professionele dirigent aan, Ruud van Eeten, die de groei van het orkest in een stroomversnelling bracht. De naam werd gewijzigd in “Groot Film- en Musicalorkest Timbres Divers”, een naam die de muzikale lading beter dekt. Timbres Divers heeft Dordrecht en de regio rond deze prachtige stad als haar voornaamste werkterrein gekozen. Soms treed het orkest op elders in de provincie Zuid Holland maar ook in Noord Brabant, Noord Holland en Flevoland.

25-Jarig jubileum

In het weekend van 27 en 28 oktober 2007 vierde Timbres Divers haar zilveren jubileum met twee uitverkochte concerten in Schouwburg Kunstmin in Dordrecht met medewerking van Bastiaan Ragas. Tijdens deze concerten werd de CD gepresenteerd die Timbres Divers eerder dat jaar opnam.

Het jubileumjaar werd afgesloten met opnieuw twee uitverkochte concerten in Kunstmin, ditmaal voor 1.500 kleine zwarte pietjes die de voorstelling Sinterklaas en het Pepernootmysterie bezochten, een eigen productie van Timbres Divers.

35-Jarig jubileum

In 2015 viert Timbres Divers haar 35-jarig jubileum.

Projecten

Jaarlijks speelt Timbres Divers gemiddeld 4 tot 5 producties. De afgelopen jaren werden meerdere concerten gegeven in het Chasse theater in Breda en de Meerpaal in Dronten. Ook trad het orkest op in de buitenlucht, in parken, op pleinen en op het water in Dordrecht, Gouda en Numansdorp. Regelmatig treed het orkest op met bekende artiesten.

Voor eigen publiek, maar in het bijzonder voor de donateurs en vrienden, organiseert Timbres Divers eenmaal per jaar een vriendenconcert.

Groot Film- en Musicalorkest Timbres Divers = Timbres Divers = TD

Voor promotionele doeleinden en ten behoeve van de profilering van het orkest bij overige (bijvoorbeeld wervings-) activiteiten, wordt de naam Groot Film- en Musicalorkest Timbres Divers gevoerd.

Op de buhne en in de pers wordt het orkest Timbres Divers genoemd.

De leden spelen in “TD”.